Toplumdaki egemen normların sorgulandığı
ya da reddedildiği şartlar üzerine yapılan çalışmalar, Durkheim'in "anomi" kavramını kullanmasından çok öncelere rastlar. Daha önceki yazarlarbu tür dönemlerin (anomi dönemlerinin) tekrarlanma eğiliminin toplumun tutarlılığını zedelediğine ve gerçekte despotizmin yeni şekillerine imkan hazırladığına dikkat çektiler (örneğin Marks). Durkhcim anomi kavramında bulunan diğer unsurları bir yana alarak yalnız iktisadi bunalımın değil, aynı zamanda artan refahın da yerleşik normların askıya alınmasıyla elele İlerlediğini gösterdi. Yani sınırlanmamış tutkuları salıveren ve nihayetinde intihar oranlarında büyük artışlara yol açan anomi, bir dereceye kadar bir milletin ana dini ideolojisine dayanmaktaydı. Yine Durkhe-im'a göre, Marksisllerin ısrarla üzerinde durdukları endüstriyel sınıf çatışması bir anomi belirtisinden ibaretti.
Anominin uygulama alanını çeşitli sapkınlık türlerine dek genişleten Merton terimi, kelime anlamı olan "normsuzluk"tan çok, belirgin normlarla bunları yerine getirmek için sınırlı fırsatlar arasındaki çatışmaya (eşitsizliğe) atıfta bulunarak kullandı. Bu durumda anomi iki temel hususu çağrıştırıyordu: toplumsal dayanışmayı koruyan davranış kurallarında zayıflama ve kültürel gayeleri başarma yeteneğinde genel bir kısırlaşma. Merton, anominin bir "norm çatışması" olduğunu söylerken Amerikan toplumunu esas almış ve modern toplumun şartlarının anominin hazırlayıcısı olduğunu söylemiştir.
GcrekMcrton'un,gerekse Durkheim'in anomi kavramına verdikleri anlam oldukça ağır eleştiriler almıştır. Bu teoriler genellikle normların loptum hayatı İçin taşıdıkları önemi vurgulamış ve perspektiflerini buna göre ayarlamışlardır; oysa bu normların nasıl kullanıldığı, üretildiği, nasıl açığa vurulduğu ve nasıl bir araya toplandığı gibi hususları açıklamaktan kaçınmışlardır. Resmi istatistiklerin politik birer dayanakları olduğu İçin güvenilmez oluşları ve diğer araştırma güçlükleri, anomi teorisinin İntihar davranışına ve diğer sapkınlık türlerine uygulanmasına şüphe düşürmüştür. Ne var ki, başka bazı eleştiriciler
anomi teorisinin işe yaramaz diye suçlanmasına karşı çıkmaktadırlar. Anomi terimi sosyologların dikkatlerini, modern dünya İle dünyanın efsununu yitirmesinin aynı kaynaklardan beslendiği (disenchantmen) görüşüne doğru yö nlendir mektedİ r.
Daha gevşek bir biçimde anomi 1950'ler ve \960'hyûlard'dyabancılaşmaya akraba bir kavram olarak kullanılmıştır. Bu kullanım bir bireyin geleneksel bağlarını yitirdiği ve yön-yitî-mineya da ruhsal bozukluğa düştüğü bir hali ifade eder.
Mustafa ARMAĞAN
Bk. İntihar; Sapkın Davranış; Yabancılaşma; Anarşizm
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.