30 Aralık 2009 Çarşamba

ARKETİP, ARKETİP NEDİR

Arkelip arkhe (ilk başlangıç) ve typos (ör­nek) kelimelerinin birleşimi olup "ilk örnek", "başlangıç örneği" anlamlarına gelir.

Sokrates-önccsi felsefede genel olarak "ark-hc" terimi, "kozmos"un çıktığı veya meydana getirildiği ilk esas, ana madde veya başlangıç maddesi anlamında kullanılmıştır. Bununla "kozmos"un bizzat sahip olduğu birlik (mo-nas)in, düzen ya da ahenk (harmonİa)in ger­çekleştirilmesinde bu başlangıç maddesi te­mci alınmak istenmiştir.

Fakat terimin teknik anlamda kullanılması Platon felsefesinde orlaya çıkmıştır. Platon felsefesinde arketip terimi ideaların icmellen-dirilmcsinde ve açıklanmasında kullanılır. Bu­na göre idealar nesnelerin ölümsüz, sonsuz ve sınırsız örnekleridir. Onun için idealar, yani arkeıipler maddi olmadıkları gibi, sabit ve de­ğişmez, kısaca mükemmeldirler. Nesneler, ide­aların birer gölgesi mesabesinde oldukların­dan bunlara uymak durumundadırlar, çünkü ideaların birer kaba kopyalandır. Platon ve Yeni-Platoncu öğretilere bağlı kalan Ortaçağ Skolastikleri de Platon felsefesinde sözkonu-su olan arketip terimi üzerinde tartışmışlar­dır. Özellikle Nominalistler ile Gerçekçiler arasında süren nesnelerin mahİyelİ, lümeller sorunu bir anlamda arketip terimiyle de İlişki­lidir.

Yeni çağlarda Locke, arketip terimini değişik ve bütünüyle farklı bir anlamda kullana­cak ve terimi "zihnin bir araya getirdiği basit düşünce derlemeleri" şeklinde tanımlayacak­tır.

Biyoloji alanında evrimci öğretiyi benimse­yenler ve bu öğretide önemli yeri olan dönü­şümcüler (transformationists) çeşitli türlerin ortak atası olan ve türlerdeki değişikliklere rağmen temel özelliklerini koruyan ilkel or­gan tipine arketip demişlerdir. Sözgelimi, bir­birinden bütünüyle farklı görünüşleri olan çe­şitli memelilerde, yüksek düzeyde tipik ben­zerlikler sözkonusudur. Goethe bütün omur­galıların arketipini belirlemeye çalışırken, ba­zıları daha İleri giderek protoplazmada bütün türlerin ilkel ve ortak arketipini bulduklarını ileri sürmüşlerdir.

İsmail KM.LIOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.